Serowe kokosanki

Mąka kokosowa jest bardzo dobrym zamiennikiem, np. mąki pszennej. Ma przyjemny zapach i lekko słodkawy posmak. Nadaje się do wypieków i postanowiłam, że wykorzystam ją do ciasteczek - serowych kokosanek. Ich wykonanie zajmuje kilka minut, nie licząc pieczenia :)


Składniki:

250g twarogu tłustego (najlepiej trzykrotnie mielonego)
3 duże łyżki mąki kokosowej Olejowy Raj
2 łyżki oleju kokosowego Olejowy Raj
1 żółtko
2 łyżki miodu lub syropu klonowego
80ml mleka (kokosowego lub innego)


Wszystkie składniki wymieszać, by uzyskać właściwą konsystencję pozwalającą ulepić serowe kokosanki. W razie potrzeby do masy można dolać odrobinę mleka, jeżeli jest zbyt gęsta, ewentualnie dodać więcej mąki kokosowej w celu jej zagęszczenia. Kulki obtoczyć w wiórkach kokosowych. Piec w temp. 160°C przez ok. 15 minut. 

Jak widzicie, przygotowanie serowych kokosanek jest banalnie proste i zrobienie ich nie zajmuje dużo czasu. Wszystkie użyte do kokosanek składniki są zdrowe, dlatego takie słodkości możemy jeść bezkarnie. Są pyszne, dlatego polecam Wam wykonać je w domu :) 

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze! Każdy z nich uważnie czytam i zawsze zaglądam do osób, które pozostawiają tu po sobie ślad :)

Jeśli zaobserwujesz bloga, poinformuj mnie o tym :)