Miód spadziowy ze spadzi iglastej

Miód spadziowy nie jest tak popularny, jak wielokwiatowy, a szkoda ponieważ ma on cenne właściwości. Jest niezwykle przydatny w okresie przeziębień, bo oprócz tego, że wzmacnia organizm, to pomaga też leczyć istniejące infekcje. Miód spadziowy wykazuje działanie antyseptyczne, przeciwzapalne oraz wykrztuśne. Czy to nie ideał na okres jesienno-zimowy, zamiast leków i suplementów diety? Jest on polecany także osobom, które pracują w szkodliwych warunkach. Ma działanie odtruwające, przeciwzapalne, regulujące przemianę materii. Polecany jest również w chorobach układu krążenia, ma bardzo dobry wpływ na serce, a także stawy i układ nerwowy.

Miód spadziowy powstaje ze spadzi iglastej lub liściastej. Ja posiadam ten ze spadzi iglastej.  Zamówiłam go w sklepie ze zdrową żywnością BioIndygo.PL. Jest to dobry miód z polskiej pasieki. Na etykietce słoika znajdziemy nawet informację z jakiego gospodarstwa pasiecznego pochodzi.

Opisywany przeze mnie miód ma charakterystyczną, ciemną barwę. Zabarwienie może być ciemnobrunatne, brunatno-zielonkawe albo prawie czarne.  Zależne jest to od rodzaju drzewa z jakiego pochodzi. Ma bardzo gęstą, kremową konsystencję, ale nie ma problemu z rozsmarowaniem go na kanapce. Cechuje go wyrazisty, dość ostry smak i lekko żywiczny aromat. Spożywam go w różnej postaci, np. dodając rano do wody z cytryną, do wypieków, do smarowania pieczywa, koktajli i wszędzie tam, gdzie może być zamiennikiem cukru. Z reguły lubię każdy rodzaj miodu, ale ten cenię za wyjątkowy i charakterystyczny smak.

Przypomnę jeszcze, że jeżeli użyjecie kodu: zmojegopunktu5 uzyskacie 5% rabatu na cały asortyment.

Dajcie znać, czy lubicie miód i który rodzaj preferujecie? :)

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. haha faktycznie :) ten ''karmel'' jednak jest o wiele zdrowszy ;)

      Usuń
  2. miód spadziowy z iglastej spadzi i gryczany to moje ulubione

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze nigdy nie próbowałam ;o
    Pozdrawiam ♥ #Smile
    Nasz blog - klik

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja miodu żadnego nie lubię ale moja rodzinka bardzo sobie ceni miód .

    OdpowiedzUsuń
  5. wow, takiego miodu jeszcze nigdy nie smakowałam

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie próbowałam, ale jakoś nie mogę się przekonać do miodów :C

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiego miodu jeszcze nie miałam, ja kupuję miód lokalnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. ooo jaki miodzik takiego nie miałam masnego ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. nie jadłam jeszcze takiego a uwielbiam miody wszelkiej maści :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Znam ten miodek :) też go zajadam. Z początku był płynny, a poleżał kilka dni i zrobił się gęsty. Lubię miód zamiast cukru do herbaty.

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam miód w każdej formie :))

    obserwuję:)

    http://probeautycorner.blogspot.co.uk/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze! Każdy z nich uważnie czytam i zawsze zaglądam do osób, które pozostawiają tu po sobie ślad :)

Jeśli zaobserwujesz bloga, poinformuj mnie o tym :)