Kokosanki z olejem kokosowym

Lubicie ciasteczka kokosowe? Jeśli tak, zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. Kokosanki robi się bardzo szybko i z pewnością każdemu wyjdą. Do ich zrobienia użyłam oleju tłoczonego na zimno nieoczyszczonego z firmy Laboratorium Biooil, który nadał im wyjątkowego kokosowego aromatu i smaku.


Składniki - ok. 25szt. :

5 łyżek oleju kokosowego nieoczyszczonego Biooil
200g wiórków kokosowych
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mleka
2 białka
szczypta soli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Sposób przygotowania:

W rondelku na małym ogniu rozpuścić olej z cukrem. Podgrzewaj, ciągle mieszając. Dodaj mleko, wymieszaj i odstaw z ognia. Do rondla dodaj wiórki kokosowe, całość wymieszaj. Odstaw do przestudzenia. Do białek wsyp szczyptę soli i ubij je na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną. Pianę dodaj do masy kokosowej i całość delikatnie wymieszaj, aż wszystko połączy się tworząc jednolitą masę. Przy pomocy dwóch łyżeczek wykładaj porcje masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formuj według uznania. Wstaw kokosanki do nagrzanego do 160-170'C piekarnika na ok. 12-15min, do momentu aż będą zarumienione.
Smacznego! :)


W przepisie użyłam oleju kokosowego tłoczonego na zimno, który ostatnio stał się hitem, czemu się nie dziwie. Nadał on kokosankom wyjątkowego aromatu, który podkreśla smak kokosa.
Może nie wyglądają tak, jak te kupione w cukierni, ale są przepyszne i ich smak jest nieporównywalnie lepszy. Poza tym domowe kokosanki są po prostu zdrowsze.
Ciastka z wierzchu są delikatnie chrupiące, a w środku miękkie i rozpływają się w ustach.
Jeżeli raz spróbujecie domowych kokosanek, te z cukierni przestaną Wam smakować - wcale nie przesadzam! :)

Olej kokosowy, który użyłam znajdziecie Tutaj oraz w sklepach ze zdrową żywnością.
 
W oleju kokosowym LABORATORIUM BIOOIL występuje  m.in. kwas laurynowy, który wspomaga układ immunologiczny, ma działanie antybakteryjne i antywirusowe. Taki sam kwas laurynowy występuje m.in. w mleku matki. Ponadto olej ten zawiera wit.: A, B i C oraz minerały takie jak: potas, fosfor i wapń. Doskonale nadaje się do smarowania pieczywa, gotowania czy pieczenia ciast. Można na nim smażyć potrawy, które nabiorą wspaniałego smaku i egzotycznego aromatu.

Komentarze

  1. Ja ostatnio wszystko piecze na oleju kokosowym ;p
    kokosanki < 3

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak cudnie wyglądają! Pomysł z olejem kokosowym jest świetny, więc napewno je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepysznie, na pewno skorzystam z przepisu :)
    Zapraszam do siebie i do obserwacji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. szkoda, że nie można wyciągać rzeczy z monitora do siebie ;)
    mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam wszystko co kokosowe! :D Ciastka, wafelki, kosmetyki... :P Ale takie kokosanki.. Proszę o wysyłkę do domu :P!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialna inspiracja :) Ja właśnie cały czas czekam na dostawę tego oleju do siebie do zielarnii, ale się coś nie mogę doczekać:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie potrafię sie przekonać do wiórek kokosowych :(

    OdpowiedzUsuń
  8. lubię takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z takim zdrowym olejem świetne.

    OdpowiedzUsuń
  10. My się chyba do Ciebie w końcu wprosimy...:*

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo zdrowy olek kokosowy! Ciasteczka - pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja niestety za kokosem nie przepadam, ale ciasteczka wyglądają smakowicie :)

    +Może wspólna obserwacja?
    http://fashion-style-we-love.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo apetycznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniami! Ostatnio mam niezłą fazę na kokos - balsamy do ciała, peelingi, kokosowa vatika, serum kokosowe do włosów... Wszystko ;D Tak więc zrobię zrobię ;D
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak one wyglądają! Zjadłabym wszystkie naraz :) Pychota!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze! Każdy z nich uważnie czytam i zawsze zaglądam do osób, które pozostawiają tu po sobie ślad :)

Jeśli zaobserwujesz bloga, poinformuj mnie o tym :)