Słodki Eryk i Słona Iwona

Nie od dziś wiadomo, że nadmiar cukru i soli w diecie nie służy naszemu zdrowiu. Warto te składniki ograniczać i dobrze jest również stosować zamienniki, które smakiem nie odbiegają od zwykłej soli, czy cukru.


Słona Iwona zawiera ok. 28% mniej sodu od soli kuchennej. Nadmiar tego pierwiastka powoduje: wzmożone pragnienie, suchość błon śluzowych, bóle głowy, osłabienie i wzrost ciśnienia tętniczego krwi. Sól ta wzbogacona jest o cenny pierwiastek, jakim jest jod, a poza tym zawiera także potas i magnez. Smakuje, jak tradycyjna sól kuchenna. Jest drobno mielona i można dodawać ją do wszystkiego.


Słodki Eryk to słodzik na bazie erytrolu. Powstaje z naturalnie uprawianej kukurydzy. Wygląda i smakuje praktycznie tak samo, jak tradycyjny cukier, a przy tym ma tylko 0,2 kcal w 100g - ucieszy to niejedną osobę będącą na diecie. Dzięki temu, że ma praktycznie zerowy indeks glikemiczny, polecany jest diabetykom. Nie przyczynia się do rozwoju próchnicy. Moim zdaniem to idealny zamiennik cukru.


Słodki Eryk i Słona Iwona dostępne są w sklepie Propharma24.pl

Komentarze

  1. Ja bardzo lubię sól himalajską :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słodki Eryk mnie kompletnie nie Kusi nie lubię słodzików, Moim zdaniem takie słodziki zupełnie inaczej smakują i psują smak herbaty i kawy. Najlepszą metodą naturalną aby sobie coś posłodzić jest kupienie z liści stewii, można kupić świeże w doniczce albo suszone jest 100% naturalny i w żaden sposób nie przetwarzamy produkt tak jak tutaj słodki Eryk który zapewne też zdrowe nie jest, jedynie ma tylko mniej kalorii.

    OdpowiedzUsuń
  3. Słona Iwona ciekawa ze względu na ten jod.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarze! Każdy z nich uważnie czytam i zawsze zaglądam do osób, które pozostawiają tu po sobie ślad :)

Jeśli zaobserwujesz bloga, poinformuj mnie o tym :)